Vydavatelství FF UK uvedlo dvě nové knihy o Ladislavu Klímovi (fotogalerie)

Při příležitosti vydání dvou nových monografií věnovaných kontroverznímu spisovateli a filosofu Ladislavu Klímovi (1878–1928) uspořádalo Vydavatelství FF UK 27. května 2024 debatu v pražské kavárně Božská lahvice. Autoři nových knih doktorand filozofie na FF UK Vojtěch Kinter, absolvent FF UK dr. Matěj Klíma, host Mateusz Chmurski z Francouzského ústavu pro výzkum ve společenských vědách (CEFRES) a moderátorka dr. Eva Krásová z Ústavu české literatury a komparatistiky FF UK diskutovali o recepci Ladislava Klímy v české kultuře a filosofii.

Dr. Matěj Klíma: Ladislav Klíma v české kultuře

Knižně vydaná disertace dr. Matěje Klímy sleduje, jakými způsoby se česká kultura vypořádávala s jedním ze svých nejradikálnějších kritiků, po jakých cestách do ní jeho dílo vstupovalo a za jakých okolností z ní bylo vylučováno. Recepce Klímova díla může být inspirací pro nové promýšlení jeho odkazu, zároveň na ni lze pohlížet jako na specifický dokument o charakteru českých intelektuálních dějin dvacátého století.

Knihu si můžete zakoupit v e-shopu Vydavatelství FF UK.

Vojtěch Kinter: Český Nietzsche?

Knižní studie doktoranda Vojtěcha Kintera se zaměřuje na vztah myšlení Friedricha Nietzscheho a Ladislava Klímy. Kriticky se staví k charakteristice Klímy jako „českého Nietzscheho“, a to v konfrontaci s dřívějšími výklady zkoumaného vztahu, zejména s pojetím slavisty Urse Heftricha, ale také srovnáním textů, v nichž oba filozofové vykazují největší podobnosti (Nietzschovy knihy Antikrist, Genealogie morálky a Ecce homo s pasážemi Klímova Velkého románu a autobiografickými texty).

Knihu si můžete zakoupit v e-shopu Vydavatelství FF UK.