Publikace k výročí bitvy na Bílé hoře

Antologie „Horo Bílá – horo kletá!“. Povídky z bělohorské doby vznikla u příležitosti letošního 400. výročí bitvy na Bílé hoře. Klade si proto za cíl připomenout čtenářům události, které významně ovlivnily (nejen) politický a náboženský profil českých zemí následujících století. Prostřednictvím povídek vybraných z historizující beletrie devíti více i méně známých domácích spisovatelů, žijících a tvořících v průběhu devatenáctého a počátku dvacátého století, představuje umělecký obraz onoho „temného“ období českých dějin, tradicí anachronicky interpretovaného jako boj Čechů s Němci, jenž formoval patriotické přesvědčení a do povědomí minulých i současných generací se obtiskl jako národní katastrofa spojená s úpadkem vzdělanosti, kultury a jazyka.

Uspořádání, ediční příprava, medailony a vysvětlivky: Petra Hesová, Václav Vaněk
Doprovodné eseje: Potíže s českým stavovským povstáním (Jiří Mikulec); Bílá hora a česká literatura (Václav Vaněk – Petra Hesová)

Rozhovor s editorkou Petrou Hesovou pro Český rozhlas: https://program.rozhlas.cz/zaznamy/portal#/vltava/13/2020-11-06 (v čase 14:08)

Upozorňujeme také na související dokumentární cyklus České televize Bílá hora 1620 – 2020. 400 let – mýtus a realita, který bude vysílán od 17. 10. 2020.

Koupit v e-shopu

Koupit v e-shopu (pdf)