Historik Jan Adamec získal Cenu Rudolfa Medka za rok 2022

Historik Jan Adamec získal letos již druhé ocenění za knihu Od Principa k Trumpovi (2020) – Cenu Rudolfa Medka, udělovanou jako uznání badatelům, kteří se zabývají problematikou dějin střední a východní Evropy. Ocenění převzal 20. 9. v Národní knihovně ČR z rukou ředitele Slovanské knihovna – NK ČR Lukáše Babky a předsedy exilového spolku Ruská tradice, Igora Zolotareva.
Jak uvádí DeníkN, ocenění nese ve svém názvu jméno českého básníka, prozaika, dramatika, vojáka a čelného představitele prvního československého odboje Rudolfa Medka (1890 až 1940). Pozornost se při udílení ceny věnuje tématům, jako jsou činnost československé legie v Rusku, protinacistický odboj, moderní dějiny Podkarpatské Rusi či podpora demokracie ve střední a východní Evropě. Druhým oceněným je za rok 2022 elektroinženýr, publicista a komentátor Alexej Kelin.
Jan Adamec je historik a politolog, který se zaměřuje na popularizaci historických témat spojených se studenou válkou a moderními dějinami střední a východní Evropy. Výbor jeho textů, uveřejňovaných především v týdeníku Respekt a v odborných přílohách Lidových novin s názvem Od Principa k Trumpovi: texty k historickým výročím 2002–2018 (2020), získal letos již ocenění za literaturu fakultu na knižní veletrhu a literárním festivalu Svět knihy.